Kräver tuffare straff mot rasism

Bild till nyheten Kräver tuffare straff mot rasism
– Jag hade klivit av planen direkt om det hade hänt mig, säger Gini Wijnaldum efter den senaste rasistskandalen i Nederländerna.

Bulgariska och rumänska huliganer som härmar apljud. Nazi-hälsningar mot Mario Balotelli i Serie A-klubben Brescia. 

Trots åratal av UEFA-kampanjer tycks rasismen inte försvinna från fotbollsarenorna.

Senast i raden att usättas är Ahmad Mendes Moreira i den nederländska division II-klubben Excelsior, som tvingades utstå rasistiska spydigheter i 3-3-matchen mot Den Bosch. Redan efter en halvtimmes spel lämnade han planen märkbart upprörd.

Domaren stannade upp matchen temporärt, men efter en diskussion återupptogs spelet igen och Moreira gjorde till och med mål och jublade inför hemmafansen.

Gini Wijnaldum säger att han blev chockad över händelsen, då han mötte pressen inför Nederländernas avslutande EM-kvalmatch mot Estland ikväll.

– Den matchen borde inte ha spelats klart. Hade det hänt i en match som jag spelade i så skulle jag ha lämnat planen direkt, sa Gini. Jag skulle aldrig ha accepterat det.

– Detta måste straffas med rejäla böter. Straffen måste vara så stränga att de inte kan hålla på längre. Jag läste att någon anser att det borde finnas kameror överallt.

Gini uppmanar nu alla, även dem som står utanför fotbollen, att ta sitt ansvar.

– Detta är ett samhällsproblem, något som politikerna måste ta tag i. Som spelare kan du inte förändra något, men samhället måste stå upp mot att sådant här inträffar och då snackar jag inte bara om rasism. Jag såg även att någon gjorde nazi-hälsningar från läktaren och då tänkte jag: "Vad är det för del på dig?" 

– Våra förfäder kämpade för oss så att vi kan leva fritt. Om vissa människor fortfarande utför nazi-hälsningar så är det fruktansvärt respektlöst. Det ska bara inte få hända och vi kan inte tillåta det i Nederländerna.

– Jag hoppas att det införs hårda straff. Jag hade lämnat planen, det är ett som är säkert. Och jag hade inte gått tillbaka. Vad hade det varit för poäng med det? Vad har då förändrats?

Wijnaldum förklarade att även att de nederländska landslagsspelarna diskuterat den senaste händelsen.

– Titta på vår trupp. Vi står enade. Vi bryr oss inte om hudfärger. Vi representerar Nederländerna, vi spelar för den här tröjan och vi spelar för fansen. Vi spelar för att underhålla människor och för att vi ska kunna medverka i en stor turnering igen, som EM-slutspelet nästa sommar.

– Vi är otroligt glada över att ha kvalificerat oss och så händer det här ett par dagar senare. Det känns så overkligt eftersom de människor som gjorde det här kommer att jubla om vi gör det bra ifrån oss i EM.


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer