Därför bör Thomas Frank bli nästa manager

Bild till nyheten Därför bör Thomas Frank bli nästa manager
Vi är i ingenmansland just nu. Framtiden för världens alla framgångsrika tränare tycks klarna och det som i januari kändes som en relativt enkel process och en som redan varit igång i flera månader framstår mer och mer som ett misslyckande. Nästa vecka går vi in i säsongens sista månad och därmed också Jürgen Klopps sista dagar som manager för Liverpool. Det enda vi faktiskt vet just nu är att Xabi Alonso inte kommer att sitta på tränarbänken nästa år och att mycket tyder på att Rúben Amorim inte heller verkar bli av.

Jag tror uppriktigt att det här kommer att bli bra, det vill jag ha sagt. Detta trots att jag, liksom många andra, ser potentiella problem med att Michael Edwards uttryckligen vill ha mer makt än vad som varit kutym i Liverpool tidigare och nog mer än vad många av världens främsta managers är villiga att släppa ifrån sig.

Det kanske helt enkelt är ett för stort jobb för de flesta. Oavsett hur det är så tror jag att klubben är fem – sex steg framför mig och åtminstone ett par steg framför alla andra i detta – men nu när osäkerheten är som störst vill jag skriva några ord om min kandidat.

Anpassningsförmågans ansikte utåt

När jag ser tillbaka på Jürgen Klopps Liverpool så finns få brister som i det stora hela inte resulterade i någonting positivt i gengäld. Hans nästan dumdristiga fotboll där målen framåt var lika självklara som de bakåt har stundtals varit frustrerande – men så har vi också fått se ett Liverpool som fullkomligt krossat motstånd på ett sätt som är sällsynt.

Mycket kan man säga om Jürgen Klopp som manager och hans Liverpool som lag, men vad som helst har alltid kunnat hända och vad som helst har också hänt. Vi vann titlar tack vare moment jag inte tror någon annan tränare har förmåga att återskapa, och vi förlorade titlar på grund av att vi helt enkelt inte vågade vara lite tråkigare.

Liverpool under Thomas Frank skulle visa på en taktisk flexibilitet som Jürgen Klopps lag, med all rätta, aldrig riktigt var intresserad av. Frank visade förra säsongen att han har en enastående förmåga att stå emot topplagen. Under förra säsongen förlorade Thomas Franks lag tre matcher mot topp sex lagen. Vi pratar alltså om tolv matcher. Bland resultaten fanns 4-0 mot Manchester United, 3-1 mot oss, 2-0 mot Chelsea och 3-1 mot Tottenham. Och förstås två klara segrar mot Manchester City däremellan.

Jurgen Klopp manager of Liverpool with Brentford Manager Thomas Frank during the Premier League match between Brentford FC and Liverpool FC at...

Efter det satte han sig i en TV-studio och förklarade hur han fick samtliga topplag ur balans. ”De vet redan vad vi gör, så varför skulle jag hålla tillbaka här?”, sa han och skrattade. Thomas Frank har återkommande låtit journalister komma honom nära och Liverpool för mig ska vara öppen för såväl journalister som supportrar. Inför den här säsongen satte han på sig en kamera och tog med oss på en träning, rakt upp och ner.

Jag hade älskat att se ett Liverpool som hade flera system i sin verktygslåda. Vi har mängder av mångsidiga spelare idag som passar in i flera olika system och en manager som Thomas Frank tror jag skulle kunna göra oss mer oberäkneliga samtidigt som de olika systemen skulle kunna öppna för mindre kännbara rotationer och fler sätt att ta oss ur dödlägen i matcher.

Kombinationen som Thomas Frank besitter – kunskapen och förmågan att få ut den till spelarna är sällsynt. Han har visat länge nog att han kan slå alla lag i Premier League med betydligt sämre förutsättningar än vad han skulle ha i Liverpool och som ledare och ansikte utåt för klubben tycker jag uppriktigt inte att någon överträffar honom.

Utvecklingsfokuserad diamantslip

Ollie Watkins resa under Thomas Frank var i all sin enkelhet ytterst beundransvärd och Ollie själv har flera gånger pratat sig varm om den påverkan som Thomas Frank hade på hans karriär. Både Watkins och även Bryan Mbeumo har pratat om det förtroende som Frank byggt upp hos de och hur viktigt det varit i deras respektive karriärer. Och apropå Ollie Watkins – Ivan Toney som man ändå får säga tog Watkins plats i Brentford – har även han snabbt växt sig till en anfallare som (förutsatt att han håller sig borta från spelande) nog kommer att gå för ett gäng miljoner i sommar, återigen tack vare Thomas Frank.

I allt det här är en spelare som Christian Nørgaard intressant också. Thomas Frank tog ju med honom från Brøndby. Han, liksom Pontus Jansson, har hyllat honom för hur han bygger laganda och hans kommunikativa förmåga som skapar ledare i omklädningsrummen. Det här är precis vad Stefan Bajcetic, Ben Doak och Conor Bradley behöver.

Jürgen Klopp har samlat akademin och A-laget under samma tak – låt nu Thomas Frank få ta hand om den uppsjö av talanger som väntar på att sköljas över Premier League. Att skapa diamanter till fotbollsspelare handlar inte alltid om att bara låta de spela, ofta behöver unga spelare det som gång på gång beskrivs som Thomas Franks främsta egenskap – hjärta och ett driv att faktiskt vilja se de göra väl.

Ekonomiskt en dröm för FSG

Thomas Franks Brentford har arbetat under ”moneyball”-modellen. Kort och gott handlar det om att hitta kraftigt undervärderade spelare som man sedan får fram det bästa ur och gör en fin affär av. Jag tycker inte nödvändigtvis att Liverpool ska in djupare i den världen än vi är – för ett lag som Brentford finns tiden att utveckla och att utforska på ett sätt som det inte gör i Liverpool. Men, jag tycker att det vore klädsamt för en toppklubb att våga göra fler smarta affärer genom spelarutveckling. Speciellt nu när Fenway Sports Group och Michael Edwards ska investera i ytterligare en klubb.

Ofta finns en rädsla för hur en spelartrupp ska ta emot mindre profilerad tränare. Den oron har uttryckt mot såväl Ruben Amorim och nu Arne Slot och vi såg exempel på vad supportrarna, spelarna och den engelska pressen gjorde med Ralf Rangnick när han anlände till Manchester United.

Ronaldo skrattade, pressen frågade hånfullt vem han ens var och fansen stod där skamset och drömde om Mauricio Pochettino. Det här är en situation en tränare som Thomas Frank inte skulle hamna i då han faktiskt bevisat vad han kan. Självklart är det en grej att hålla Brentford i Premier League och någonting helt annat att vinna samma liga med Liverpool – men nu är det ju faktiskt inte så att vi väljer och vrakar mellan tränare som anländer som vinnare av just Premier League, då är Thomas Frank en ganska liten chansning i sammanhanget.

Återigen – klubben är fem steg framför mig här och det skulle förvåna mig om Thomas Franks namn inte diskuterats och avfärdats (eller tagits vidare till nästa steg). Jag tycker att han har en spännande profil som skulle klä Liverpool.

Vad tycker du? Om vi bortser från vilka lag man tränat och vilket CV man har i Premier League-sammanhang – vad är det för typ av tränare vi behöver och vad är viktigast för dig?

Av Kalle Kovács

❗

Vi behöver din support 2024! 
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner

Redigering av: 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer